NorSIS og NSR lanserer nettside for tryggere hjemmekontor

4. aug 2020
Lesetid: 2 min

I samarbeid med Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) lanserer NorSIS i dag en nettside med gode råd og tips for en trygg digital arbeidshverdag. Målet er at dette skal hjelpe de mange hundre tusener av nordmenn som nå sitter på hjemmekontor til å bevare en trygg digital hverdag.

Norsis og NSR nettside

– Koronaviruset har skapt en helt ekstraordinær situasjon hvor svært mange jobber hjemmefra for første gang. Det gir et enormt behov for kunnskap om digital trygghet. Den utstrakte bruken av hjemmekontor øker risikoen for cyberangrep mot norske virksomheter. Den håper vi nå å redusere ved å gi faglige, uavhengige og forståelige råd og tips, sier prosjektleder og cybersikkerhetsekspert i NorSIS, Ivar Kjærem.

Se den nye nettsiden her

På nettsiden finner du informasjon om alt fra de største digitale truslene akkurat nå og hvordan du beskytter deg, til pågående koronasvindelkampanjer og råd for sikker digital kommunikasjon med kollegaer på sine hjemmekontor.

– Det er viktig at vi i tider som disse klarer å stå sammen. Vi står ovenfor utfordringer som går på tvers av sektorer, og som kan få store konsekvenser for både samfunnet og næringslivet. Dersom næringslivet blir berørt kan det også gå ut over nasjonal sikkerhet. Vi i NSR ønsker derfor å ta en del av det vi kaller allemanns-ansvaret og utvider samarbeidet med NorSIS som sitter på unik kompetanse innenfor digital sikkerhet. Vårt felles mål er å øke kunnskapen i næringslivet og blant folk flest slik at de blir tryggere i sin digitale hverdag, sier direktør i NSR, Odin Johannessen.

De siste dagene har en rekke nasjonale aktører, som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Kripos og Økokrim advart om den store cybersikkerhetsrisikoen som den økte bruken av hjemmekontor medfører.

Mange virksomheter har ikke gode nok regler

Ifølge en lederundersøkelse NorSIS gjennomførte i fjor er det en rekke virksomheter som ikke tar sikkerhet rundt arbeid utenfor kontoret tilstrekkelig på alvor. Bare en av tre virksomheter har egne sikkerhetsrutiner knyttet til dette. En av tre virksomheter tillater at ansatte laster ned programvare på PC-en uten godkjenning og hele seks av ti synes også det er greit at de ansatte har tilgang til bedriftens epost og andre skysystemer fra egen privat PC.

Les: Derfor bør du ikke bruke privat PC og mobilutstyr på hjemmekontoret

Koronavirussvindler sprer seg over hele verden

– Det er ofte enkle grep den enkelte arbeidstaker kan ta for å bli langt tryggere på nett. Det handler om alt fra å kunne gjennomskue en svindelkampanje til å avsløre falske nyheter. Vi vil også på denne siden følge det internasjonale cyberkriminalitetsbilde knyttet til koronaviruset å gi folk relevant informasjon, forsikrer cybersikkerhetsekspert hos NorSIS, Ivar Kjærem.

Flere aktører i sikkerhetsmiljøet verden over peker på pågående kampanjer der frykt og ønsket om informasjon om koronaviruset utnyttes for å få ofrene til å slippe skadevare inn på maskinene sine eller falle for økonomisk svindel.

Les: Hvordan bevare en trygg digital hverdag med koronatiltak

Oppdatert: 4. aug 2020

Publisert: 19. mar 2020

Takk for at du vil laste ned en rapport fra NSR.

  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
Lukk

Takk!

En epost med lenke til nedlasting av ${ this.publicationData ? this.publicationData.title : '' } er sendt til ${ this.email }.