Julehilsen

20. des 2023
Lesetid: 2 min

Snart er det tid for jul- og nyttårsfeiring. Tid for et velfortjent avbrekk i fra en ellers krevende og urolig verden. Vi i NSR klarer ikke helt å legge av oss dette med risiko, for trusselaktørene kan se på julen som en mulighet for å utnytte sårbarheter og lav beredskap.

Skjermbilde

Litt av året som har gått. NSR har arrangert webinar om politiets avsløring av Amedia hackerne, stilt opp i intervju angående situasjonen i Ukraina, arrangert seminar i forbindelse med fremleggelsen av NOUen til totalberedskapskommisjonen, samt arrangert Næringslivets Sikkerhetskonferanse 2023 på Gamle Logen.

Krigen i Ukraina er nå inne i sitt andre år etter fullskalainvasjonen i februar 2022. Det er ingen tegn til at noen av partene vil gi opp sine målsettinger. Krigen er en utmattelseskrig, der den som sitter på de største menneskelige og industrielle ressursene vil vinne. Skal Ukraina vinne denne kampen mot det autoritære og totalitære Russland, må vi i vest stå samlet bak og støtte med våpen og ammunisjon. Det klarer de ikke alene.

Når Hamas angrep Israel 7. oktober fikk vi den andre krigen på det europeiske kontinentet. Fra å være en folkerettslig legitim reaksjon på Hamas angrep, fremstår nå de israelske militære operasjonene som uproporsjonale i folkerettslig sammenheng. Dette bekymrer stadig flere, og øker risikoen for at konflikten sper seg til nye områder. Det rammer også norsk næringsliv når sivile handelsfartøyer blir mål for Houthi-opprørernes våpen i Rødehavet, og store transportører av varer legger om seilingsrutene sine.

Det er trist å registrere at den ene krigen havner i skyggen av den andre. Det gir dessverre dem som tror at makt gir rett gode kår for tiden. Det “brenner” flere steder i Afrika, og i Sør-Kina havet tar Kina og Nord-Korea seg til rette på måter som strider med både havrett og folkerett.

Krigene, rivaliseringen mellom stormakter, og uroen stater som Iran og Nord-Korea klarer å skape tegner dessverre et dystert bakteppe for det kommende året. Økt bruk av ikke-militære virkemidler som økonomi, handelsrestriksjoner og eksportkontroll vil gjøre situasjonen enda mer krevende for norsk næringsliv.

På toppen kommer teknologi- og klimautfordringene. Hva betyr generativ kunstig intelligens for næringsliv og arbeidsplasser? Og hvordan påvirker klimaendringene virksomhetens license to operate”? Som om ikke dette er nok er det noen som gjør bedrageri til forretningsmodell, en utvikling som har blitt et samfunnsproblem ifølge Økokrim.

Trusselaktørene tar dessverre ikke ferie, og julen er høysesong for ulike former for angrep. Før vi bevilger oss noen dager fri sammen med venner og familie, oppfordrer vi dere til å ta nødvendige grep som forhindrer at din virksomhet mister sine verdier i løpet av jule- og nyttårsferien. Kontroller at back-up foretas, at systemene er oppdatert og benytt dere av flerfaktorautentisering. Andre gode tips om digital sikkerhet finnes i NSMs grunnprinsipper.

Ta en runde blant de ansatte og forsikre deg om at alt er som det skal være. Deleger myndighet der det trengs slik at virksomheten raskt kan respondere om den utfordres på den ene eller andre måten. Tiden vi lever i krever det. Oppgavene kan virke overveldende, men gjennom samarbeid om sikkerhet er de overkommelige.

Vi ønsker dere alle en riktig god jul. Takk til våre medlemmer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere for godt samarbeid og innsats i året som snart er omme. Sammen bidrar vi til å styrke norsk totalforsvar og økt sikkerhet i og for norske virksomheter. Sammen skal vi også mestre neste års utfordringer.

Julehilsen fra Cornelia, Arne, Lars Magne og Odin.

Julehilsen fra NSR 23

Takk for at du vil laste ned en rapport fra NSR.

  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
  • ${ error }
Lukk

Takk!

En epost med lenke til nedlasting av ${ this.publicationData ? this.publicationData.title : '' } er sendt til ${ this.email }.