Vannkrise kan lamme næringslivet
Av Oslo kommune
5. mai 2025
Lesetid: 2 min
De færreste virksomhetene i Oslo har en plan om vannet forsvinner. Dette kan få alvorlige konsekvenser for samfunnskritiske funksjoner, skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Illustrasjon (Foto: NSR)
En ny undersøkelse fra Vann- og avløpsetaten (VAV) viser at seks av ti virksomheter i Oslo er avhengige av kontinuerlig vannforsyning for å kunne opprettholde normal drift – men to av tre har ingen plan for hva de gjør hvis vannet blir borte i mer enn åtte timer.
– Dette er alvorlig. Vann er en kritisk innsatsfaktor i samfunnet, men beredskapen er for svak. Vi vet at Oslo i dag har en sårbar vannforsyning. Dersom vannet blir borte, kan det få store konsekvenser for helse, næringsliv og samfunnsfunksjoner, sier Anna Maria Aursund, direktør i VAV.
Et varsko etter strømbruddet i Sør-Europa
Tidligere denne uken mistet millioner av mennesker strømmen i Spania og Portugal. Hendelsen viser hvor raskt samfunnskritisk infrastruktur kan svikte – og hvor sårbart et helt land er når krisen først inntreffer.
– Vi har alle fått en viktig påminnelse om hvor avhengige vi er av tjenester vi tar for gitt. Vi må styrke både kommunens og næringslivets egenberedskap. Det krever handling, ikke bare bevissthet, sier Aursund.
Ny kampanje skal skape bevissthet og handling
Oslo kommune og Vann- og avløpsetaten lanserer nå kampanjen "Har du en plan hvis vannet forsvinner?" for å øke næringslivets bevissthet om risikoen ved bortfall av vann og viktigheten av en gjennomtenkt egenberedskap.
– Vi oppfordrer virksomhetene til å tenke gjennom hvor avhengige de er av vann og komme i gang med enkle beredskapstiltak. Det kan være vannlager, løsninger for hygiene uten vann eller å vurdere andre nødvendige tiltak. Vann er en kritisk innsatsfaktor for mange virksomheter. En gjennomtenkt beredskap er det klokeste, sier Anna Maria Aursund.
På kampanjesiden www.oslo.kommune.no/vannberedskap finnes enkle verktøy, sjekklister og råd for hvordan virksomheter kan styrke vannberedskapen.
Kampanjen er et samarbeid mellom VAV, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Beredskapsetaten og Næringslivets Sikkerhetsråd.
Ny undersøkelse
Vann- og avløpsetaten i Oslo ønsket innsikt om hvorvidt næringslivsaktører og bedrifter i hovedstaden har egenberedskapsplaner. Hensikten med undersøkelsen var å kartlegge i hvilken grad næringslivsaktører og bedrifter i Oslo er beredt på bortfall av vann, strøm eller digital kommunikasjon.
Undersøkelsen er utført av Respons Analyse på oppdrag fra Vann- og avløpsetaten.
Undersøkelsen fra VAV viser blant annet:
- 66 prosent av virksomhetene har ikke plan for bortfall av vann over åtte timer
- Kun 15 prosent har en skriftlig beredskapsplan
- 38 prosent har ikke gjort noen tiltak overhodet
- Halvparten av lederne mener ansvaret for vannberedskap ligger hos kommunen – ikke hos dem selv