Tyver avslørt av mikromerking

Politiet i Oslo har pågrepet og varetektsfengslet tre rumenske statsborgere. Verktøy i bilen var merket med flytende mikropartikler.

Beslaglagt gods med mikromerking (Foto: Kripos)

Beslaglagt gods med mikromerking (Foto: Kripos)

Ved hjelp av mikromerkingen kunne politiet spore verktøyet tilbake til et innbrudd i Danmark i november 2016, hvor det ble stjålet verktøy og utstyr for over kr 200.000,- kroner.

Mikromerking er en væske som smøres på dine verdisaker. Væsken har en unik kode som registreres på nett. Væsken blir synlig når for eksempel politiet lyser på den ved UV-lys. Stjålet utstyr kan dermed lettere returneres til eier når politiet har tilgang til koden du registrerer på nett.

– Vi har evalueringer fra andre land som sier at metoden fungerer, men vi er ekstra fornøyd med at også vi får den bekreftelsen i Norge, sier politioverbetjent Anne-Catherine Gustafson til NRK.

Politiet går nye veier for å bekjempe vinningskriminalitet.

Mikromerking av verdigjenstander har vært prøvd ut på noen byggeplasser og boligfelt, blant annet i Sandefjord. Prøveprosjektet i Sandefjord har vist at mikromerkingen også har en forebyggende effekt. I det aktuelle boligfeltet har antall innbrudd gått ned med 40%.

- Det er litt tidlig å si om det er merkingen som alene står for nedgangen, men det er i alle fall en liten økning i andre sammenlignbare boligområder som ikke har tatt i bruk mikromerking, sier politistasjonssjef Brian Jacobsen.

Erfaringen fra byggeplasser er foreløpig blandet. På en av byggeplassene som har testet dette har merkingen hatt en forebyggende effekt, på en annen ikke. Den siste byggeplassen har opplevd et større tyveri. Alt utstyr var merket, men ikke noe av utstyret er ennå funnet.

Det har vært mange forespørsler om hvor man får tak i mikromerking, både til politiet og til oss.

Våre medlemmer Eurosafe og Safe4 forhandler mikromerking.

 

Næringslivets Sikkerhetsråd | Postboks 5493 Majorstuen | 0305 Oslo | Middelthunsgt 27, Majorstuen | nsr@nsr-org.no

Følg oss