Sim-kortsvindel

Dagens Næringsliv hadde rett etter påske en artikkel om svindel med sim-kort. Der ble det vist til at kriminelle hadde bestilt et antall mobiltelefonabonnementer i en uvitende virksomhets navn, og deretter ringt for et millionbeløp før svindelen ble oppdaget. Hvordan er slikt mulig?

Erland Løkken

Flere faktorer må være på plass, men om viljen er der er alt allerede lagt til rette for at norske virksomheter svindles.

Det er nesten så det kan virke som om norske virksomheter konkurrerer om å legge mest mulig sensitiv informasjon ut på nettet. Mange har lagt ut sertifikater og bedriftsdokumentasjon slik at hvem som helst kan kopiere virksomhetens data. Likeså er det svært mange virksomheter som har ulåste postkasser. Dermed kan hvem som helst bestille et produkt i et selskaps navn, og plukke det ut av postkassen i det postbudet avleverer varene.

Det gjorde antageligvis sim-kortsvindlerne DN omtalte. '

Når sim-kortet er tatt fra postkassen, sendes det raskt til utlandet der noen står klar til å ringe teletorgtjenester med de nyervervede sim-kortene. Når sim-kortet er i bruk hos en utenlandsk operatør er televerdenen slik at det kan ta noen timer før en overdreven ringing av dyre teletorgtjenester blir oppdaget. Disponerer man tilstrekkelig mange SIM-kort kan man derfor klare å ringe teletorgtjenester for betydelige beløp.

De teletorgtjenestene det ringes til er opprettet for formålet. Her er det viktig å vite at de som legger til rette for teletorgtjenester ikke er de samme som står bak selve teletorgtilbudet. Mange selskaper i Norge og utlandet legger til rette for at du og jeg kan starte en teletorgtjeneste, og sørger for at vi får telefonlinjer og betaling for det våre kunder har ringt for. Dog er det lov å hevde at noen av de utenlandske teletorgtilretteleggerne har spesialisert seg mot et urent marked. Blant annet betaler de ut for helgens trafikk allerede første mandag etter en helg, og de er i stand til å etablere en teletorgtjeneste i løpet av én time! Ulovlig er det ikke, men noe suspekt.

De som formelt står bak teletorgtjenesten kan være noen helt andre enn dem som skaffet sim-kortene, og pengene de inndriver kan være betaling for både det ene og det andre, herunder narkotika.

Norske telekom-operatører kjenner godt til denne virksomheten, og har blitt utsatt for svindel for mange millioner kroner de seneste årene, men så langt har politiet latt være å gripe fatt i sakene. I England har slik sim-kortsvindel blitt knyttet til finansiering av terrorvirksomhet. Derfor har de britiske myndighetene iverksatt streng overvåkning av teletorgmarkedet.

Det er på tide at norske myndigheter våkner! Og det er på tide at norske virksomheter våkner. Skaff for din egen skyld en låsbar postkasse, og fjern fra nettet data om din virksomhet som kan benyttes til å bestille produkter i virksomhetens navn.

Næringslivets Sikkerhetsråd | Postboks 5493 Majorstuen | 0305 Oslo | Middelthunsgt 27, Majorstuen | nsr@nsr-org.no

Følg oss