Ikke la Kim Jong-un gjøre reisesikkerheten en bjørnetjeneste

Jeg rusler rundt i den vakre høstsolen i den sørkoreanske hovedstaden, Seoul. Anledningen for besøket er OL i februar.

Rune Nøstvik (Foto: Arne Røed Simonsen)

Rune Nøstvik (Foto: Arne Røed Simonsen)

Jeg klatrer opp de bratte trappene til toppen av Namsan Mountain. Sør-Koreas versjon av Fløyen i Bergen. En høyde med fantastisk utsikt over hovedstaden. Rundt meg myldrer tilsynelatende bekymringsløse innbyggere. Blant dem råder prat, latter, mat, drikke og alt som følger med en flott søndagstur. De virker ikke vie Nord-Koreas fryktede hær en tanke.

Stående blant disse smilende koreanerne slår det meg. Er alt som har å gjøre med reisesikkerhet og OL, i ferd med å koke ned til et spørsmål? Om Nord-Korea angriper eller ikke? Glemmer vi de mest elementære tiltakene vi bør gjøre, fordi vi venter på at noe stort skal skje?

Avlyses OL, eller nordmennene velger å bli hjemme, løser problemet seg selv. Null reisende gir ingen behov for å iverksette tiltak som sikrer reisen dit. Men, hva hvis en lander på at det er trygt å dra dit? Er lettelsen da så stor, at en ikke har gjort det som skal gjøre reisen til en god og trygg opplevelse?

I det offentlige rom har diskusjonen utvilsomt handlet om det blir tur til Sør-Korea, eller ikke. En del av forklaringen har naturlige årsaker. Det er det store spørsmålet alle lurer på. De operative tingene drukner i denne situasjonen. En annen grunn til manglende fokus på detaljer, er at åpenheten i arbeidet med reisesikkerhet ofte er en balanseøvelse. På den ene siden er behovet for konfidensialitet. Det er ikke alt folk trenger vite noe om. På den andre siden, behovet for å få vite hva som gjøres av sikkerhetsforberedelser. Å balansere dette krever gode ferdigheter i å kommunisere. Dette er krevende.

I over tjue år har viktigheten av å kommunisere vært en sentral del av arbeidshverdagen min. Både under mine år som journalist, vaktsjef og redaksjonssjef i NRKs nyhetsavdeling, og under mine år som informasjonsdirektør i NHO. Dette håndverket har jeg tatt med meg inn i arbeidet med reisesikkerhet. Et sentralt begrep i kommunikasjon er ordet deling. Jeg ønsker meg mer deling av gode råd. Også i det offentlige rom. Det lar seg greit gjøre uten å røpe konfidensielle opplysninger. 

Personlig håper jeg av hele mitt hjerte at det blir OL. Med norske deltakere. Men vi skylder alle som drar ned, og deres kjære som blir igjen hjemme, å ta de mest elementære grepene for å gjøre reisen og oppholdet trygt. Vi skylder dem også å holdes orientert om hva som gjøres.

Ikke la diktatoren Kim Jong-un gjøre oss en bjørnetjeneste. La ikke dette være begrenset til skremselsbildet om det bryter ut krig eller ikke. La det bli «The best travel safety Olympic Games ever.»

Næringslivets Sikkerhetsråd | Postboks 5493 Majorstuen | 0305 Oslo | Middelthunsgt 27, Majorstuen | nsr@nsr-org.no

Følg oss