Ett nytt år

Kan vi glemme sikkerhetsutfordringene for 2015?

Illustrasjon (Foto: Arne Røed Simonsen)

Illustrasjon (Foto: Arne Røed Simonsen)

Så er vi der er igjen. Et nytt år med blanke ark og fargestifter til. I hvert fall dersom vi skulle tro alle de som spår om sikkerhetsutfordringene for 2016. Det kan nesten virke som om vi skal glemme sikkerhetsutfordringene for 2015, eller hva med 2014? Eller enda verre 2008!

Det kommer stadig nye sikkerhetsutfordringer. De kommer i takt med den teknologiske utviklingen og har mange årsaker. De blir ikke færre i 2016. Men vi forlater ikke 2015 med blanke ark og fargestifter til. Vi tar med oss alt i fra 2015, 2014 og 2008.

Når Digi trekker frem menneskelig adferd som en viktig sikkerhetsutfordring i 2016 er jeg personlig veldig fornøyd. Samtidig har menneskelig adferd vært en konstant sikkerhetsutfordring siden tidenes morgen. Hvis det er slik at det først er i 2016 vi mener at dette er viktig, så er det virkelig på tide.

Det er viktig å se inn i fremtiden og forberede seg på det som kommer. Men samtidig må vi konsentrere oss om det som skjer akkurat nå. Vi må være i stand til å detektere, reagere og håndtere. Samtidig må vi ha en evne til å analysere og trekke gode erfaringer som kan føre til reelle endringer som bedrer sikkerhetstilstanden. Etter min mening kommer ikke 2016 til å medføre så store forskjeller i forhold til 2015. Kommentarene om 2015 er fortsatt gjeldende. 

Jeg er på ingen måte uenig i hva som skrives om utfordringene for 2016, men minner om at det viktigste er å ha en helhetlig tilnærming til sikkerhetsarbeidet. Det er få av sikkerhetsutfordringene i 2015 som ble løst i året som har gått.

Det er heller ikke galt å prioritere, men vi må passe oss for at vi ikke holder på som motebransjen. Det ene året skal det være langt og grønt, mens neste år er det kort og rødt som gjelder. Vi har i 2016 med stor sannsynlighet akkurat de samme ansatte, nettverkssystemer m.m. Vi har i 2016 den samme informasjonen som hackerne var ute etter i 2015.

Derfor er det viktig å huske på at sikkerhet ikke er ett produkt, det er en kontinuerlig prosess. Det blir sannsynligvis like viktig å arbeide målrettet med sikkerhet i 2016 som i 2015.

Mitt nyttårsønske er at sikkerhetsarbeidet blir prioritert enda høyere enn i dag og at vi tilnærmer oss det helhetlig og ikke stykkevis og delt.

Godt nytt år!

Næringslivets Sikkerhetsråd | Postboks 5493 Majorstuen | 0305 Oslo | Middelthunsgt 27, Majorstuen | nsr@nsr-org.no

Følg oss