Engasjerte elevene

Per Thorsheim informerte og inspirerte elevene ved Akademiet videregående skole.

Per Thorsheim

22. oktober fikk Akademiet videregående skole i Bergen besøk av Per Thorsheim, en av Norges beste innen informasjons- og IT-sikkerhet. Akademiet møtte Per på NSRs Sikkerhetsseminar i regi av region Vestlandets tidligere i høst.


Alle elevene ved Akademiet Bergen lærte mye, og mange fikk noe å tenke på etter at Per Thorsheim (t.v.) foreleste om passordbeskyttelse

Passord

På Akademiet snakket Per om informasjons- og IT-sikkerhet. Elevene syns det var spennende og lærerikt å høre Per snakke om passordbeskyttelse, og hvor enkelt de fleste av oss tenker når det gjelder passord og egensikring av informasjon. Et godt passord er for eksempel en setning med mellomrom, en setning som for deg er positiv og dermed lett å huske.
Det var musestille i auditoriet da Per fortalte om hvordan han og et par andre oppdaget, og fikk varslet verden om LinkedIn-skandalen der 6,5 millioner passord ble stjålet.

Digitalt testamente

Vi ble alle oppfordret til å lage et «digitalt testamente» – et skriv som inneholder brukernavn og passord til de ulike kontoene vi har på sosiale medier og PIN-koder til telefon. Skrivet legges i forseglet konvolutt og merkes med «Kun til nødbruk». Slik kan pårørende få tak i denne informasjonen, som vil være til stor hjelp for politi og andre dersom noe skulle skje.

Positvt

Tilbakemeldingene fra elevene etter besøket var uten unntak positivt. Elevene likte at de ble tatt på alvor, og ikke minst at Per kom på besøk til oss fordi han hadde lyst, fordi han syns det er interessant å prate til og med ungdommene.


– God nettverksbygging
– NSR synes dette er svært hyggelig å høre at Akademiet Bergen har hatt besøk av Per Thorsheim, sier seniorrådgiver i NSR Arne Røed Simonsen.

– Våre arrangementer og ulike fora er ikke bare for faglig påfyll og informasjonsutveksling, men også nettverksbygging. Dette er et godt eksempel på begge, sier Simonsen og oppfordrer andre læresteder til å ha et element av sikkerhetskultur og bevissthet med i undervisningen.
 

Per Thorsheim var en av årets finalister til Rosingprisen i IT-sikkerhet 2012. Dataforeningen.no skriver om IT-sikkerhetsprisen: «Prisen skal tildeles virksomheter i Norge, eller etter særlig vurdering tildeles enkeltpersoner. Mottakeren skal på en positiv måte – direkte eller indirekte – ha bidratt til økt informasjonssikkerhet og IT-sikkerhet. Bidraget kan være gjennom formidling, opplæring eller holdningsskapende arbeid, ved å fremme nyskapende tenkning eller å ha utviklet og implementert egnede metoder, standarder, konsepter, teknologi eller tjenester som har gitt gode dokumenterte resultater – eller på annen måte har bidratt til dette»

Næringslivets Sikkerhetsråd | Postboks 5493 Majorstuen | 0305 Oslo | Middelthunsgt 27, Majorstuen | nsr@nsr-org.no

Følg oss