Belgia - reiseinformasjon

Belgia ble 22. mars 2016 rammet av terroraksjoner. Myndighetene i landet vurderer fortsatt sikkerhetssituasjonen til å være alvorlig.

Belgias flagg

UD har oppdatert sin hjemmeside med sikkerhetsinformasjon om Belgia, her skriver de blant annet:

Sikkerhet

Belgia ble i morgentimene 22. mars 2016 rammet av terroraksjoner. Reisende på Zaventem internasjonale flyplass og metrostasjonen Maelbeek i Brussel sentrum ble rammet av eksplosjoner, og mange er drept og skadd i aksjonene. Zaventem flyplass holdes inntil videre stengt til og med 29. mars. Informasjon på engelsk om flyplassen finnes her. Den offentlige transporten fungerer med sikkerhetsforanstaltninger, men deler av metrosystemet er stengt. Mer informasjon om dette finnes her. Belgiske myndigheter satte 24. mars ned trusselnivået fra det høyeste til det nest høyeste (nivå 3 av 4). Dette innebærer at sikkerhetssituasjonen fortsatt er alvorlig, men at det ikke anses å være noen umiddelbar fare for nye terrorangrep. Det vil fortsatt være sikkerhetskontroller ved tog- og t-banestasjoner, og styrket tilstedeværelse av politi og militære på strategiske steder i Belgia.

Nordmenn i Brussel oppfordres til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger. Belgiske myndigheter har opprettet krisetelefonnummer 1771 (lokalt) eller +32 781 51771 fra utlandet. Utenriksdepartementets operative senter har døgnåpent for publikum, tlf. 23 95 00 00.

Informasjon fra belgiske myndigheter på fransk og nederlandsk finnes her.  Noe informasjon på engelsk finnes også her. Det belgiske krisesenteret har en sms-varslingstjeneste man kan abonnere på dersom man har et belgisk mobilnummer. For nødstilfeller gjelder telefonnummer 112 i Belgia.

Generelt om sikkerhet i Belgia

De fleste reiser til Belgia foregår uten problemer. Faren for å bli utsatt for lommetyveri, veskenapping, overfall og ran er imidlertid større enn i Norge. Tilreisende anbefales å utvise aktsomhet, særlig under opphold på de store togstasjonene, undergrunnen, busser og trikker. Veskenapping fra bil er også relativt utbredt i Brussel-regionen. Verdisaker bør ikke ligge synlig i bilen, selv når man sitter i den. I tilfelle tyveri, kontakt nærmeste politistasjon og be om en politirapport. En slik rapport er nødvendig for å få nytt pass og ved krav om erstatning fra forsikringsselskap. Tilreisende og fastboende bes også være oppmerksom på at det rapporteres om et økende antall nettsvindel- og bedragerisaker særlig i forbindelse med inngåelse av husleiekontrakter. Det er flere trafikkulykker i Belgia enn i Norge og alle som ferdes i trafikken oppfordres til å være spesielt oppmerksomme.

På vår side Gobalt finner du også mye nyttig reiseinformasjon

Næringslivets Sikkerhetsråd | Postboks 5493 Majorstuen | 0305 Oslo | Middelthunsgt 27, Majorstuen | nsr@nsr-org.no

Følg oss